weblogo2

North Sea fish and their remains - visatlas

Een uniek naslagwerk over de vissen van de Noordzee en de Waddenzee

Wie denkt te weten welke vis te vinden is in de Noordzee, kan er flink naast zitten. De visatlas North Sea fish and their remains ontrafelt het mysterie van de vissen die zwemmen in onze ondoorzichtige Noordzee. De diversiteit aan vis zal voor veel lezers een verrassing zijn want Noordzeevis ziet er niet bepaald hetzelfde uit als de vis in restaurants of supermarkt. Neem nou bijvoorbeeld de indrukwekkende Haringkoning en de Zonnevis. Deze gids, uitgegeven door Pisces Conservation Ltd (UK) en het NIOZ, Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee, voorziet wetenschappers, (amateur)vissers en beleidsmakers van nieuwe informatie over natuurlijke voedselbronnen in de Noordzee. Ook is het boek gebruiksvriendelijk voor consumenten die lokale vis willen kunnen herkennen, wat kan helpen om meer vraag naar duurzame vis te creëren.

Visresten bieden ook archeologen en klimaatwetenschappers inzicht

[label view="ad_inline_article_2"]

De visatlas geeft wetenschappers houvast om vissoorten te herkennen en vast te stellen. Aan de hand van eenvoudige sleutels, heldere schetsen en duidelijke kleurenfoto’s kunnen zo’n 150 veelvoorkomende soorten vastgesteld worden zoals haaien, roggen, ponen en platvissen. Het meest bijzondere aan dit boek is dat mariene ecologen Kees Camphuysen (NIOZ, Texel) en Peter Henderson (Pisces) uitgebreide informatie hebben toegevoegd over de herkenning van vissoorten aan de hand van hun overblijfselen (‘visresten’, zoals gehoorsteentjes, wervels, kaken, schubben en stekels). Visresten worden gebruikt door biologen om het dieet van viseters te reconstrueren, door archeologen om de historische economische reconstructies te doen aan de hand van opgravingen en door geologen om afzettingen van visresten te gebruiken voor bijvoorbeeld klimaatreconstructies. Het is voor het eerst dat een zo uitgebreid en gedetailleerd overzicht van ‘visresten’, in kleur geïllustreerd, in boekvorm wordt uitgebracht.

Ruim 40 jaar visvangsten in beeld

Om de herkenning te vereenvoudigen zijn de vissen voor het merendeel buiten het water gefotografeerd, precies zoals ze door een visser gezien zouden worden. Daarnaast geeft de tekst uitleg over hoe soorten herkend en geïdentificeerd kunnen worden met daarnaast informatie over hun voorkomen, commerciële betekenis, levenswijze en ecologie.

[label view="ad_inline_article_2"]

De informatie over de vissen zelf en over hun identificatie is hoofdzakelijk gebaseerd op de enorme ervaring die de afgelopen 40 jaren is opgedaan door het Britse Pisces team. Dit deel van het boek is gebaseerd op Peter Henderson’s eerdere boek, uitgegeven in 2015, Identification Guide to the Inshore Fish of the British Isles. Kees Camphuysen heeft de tekst herzien en gereorganiseerd, vissoorten geschrapt en toegevoegd, om het boek zo van toepassing te laten zijn op de Noordzee en de internationale Waddenzee. Bijzonder is ook de toevoeging van de trends en seizoenpatronen in visvangsten in een vaste fuikopstelling van het NIOZ in het Marsdiep (Texel), waarmee de visstanden en soorten al sinds 1960 gevolgd wordt.

Bestel hier North Sea fish and their remains!

De auteurs hebben gekozen de algehele voedselketen van de Noordzee in kaart te brengen. Daarbij baseerden zij zich op het kortgeleden gepubliceerde standaardwerk "Fish atlas of the Celtic Sea, North Sea, and Baltic Sea" (Heessen et al. 2015 - bestel hier). De beschrijvingen zijn grotendeels op deze atlas geënt, aangevuld met andere bronnen waar het om meer pelagische soorten ging. Het resultaat geeft een uniek overzicht van de mogelijkheden tot visidentificatie op basis van hun overblijfselen. Dit deel van het boek is gebaseerd op tientallen jaren onderzoek aan het voedsel van visetende zeevogels en zeezoogdieren op het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) en bij Wageningen Marine Research (WMR). Het boek mag worden gezien als een uitgebreide introductie voor biologen, geologen en archeologen, of het nu amateurs zijn of professionals en het sluit aan op een collectie online factsheets.

Dit artikel is niet geschreven door De Zeekat, maar is afkomstig van de Nederlandse website Duikplaats.net. Klik hier om het volledige bericht te lezen op www.duikplaats.net

360Observe: handige spiegel tijdens het duiken

De afgelopen tijd maakten we een paar keer een testduik met de 360Observe, een spiegeltje (geschikt voor gebruik onder water) dat je met een elastische band eenvoudig om je pols of hand kunt dragen. Tijdens een aantal duiken in de Grevelingen bij duikplaats Kerkweg, Den Osse, probeerde onze duikinstructeur of het met deze spiegel eenvoudiger was om zijn buddies in de gaten te houden. In dit artikel lees je onze ervaringen met de 360Observe-polsspiegel die we van de producent kregen om te testen.

360Observe – Spiegel voor je pols

De 360Observe is een simpele gadget die elke duiker zo kan gebruiken. Het bestaat uit een zwart plastic frame met daarin een licht bollende spiegel. De spiegel kan je om je arm of pols dragen met behulp van het elastieken bandje dat op maat te stellen is. Je ontvangt de 360Observe in een nette, kleine doos met opdruk. Volgens de verpakking gaat het hier om het ‘Diving Product of the Year 2014’, maar dit is vermoedelijk gewoon marketing. Eveneens ontvang je een flyer met uitleg over hoe de band te stellen en voorbeelden van het gebruik van de spiegel, die duidelijk niet alleen voor duikers is bedoeld. De 360Observe zou ook nuttig zijn bij snowboarden, fietsen, skaten, karten, varen op een waterscooter, paintball en crossen met quads of motoren.

Testduik met polsspiegel

Hieronder de GoPro-beelden van de 360 Observe in actie tijdens een duik in de Grevelingen. Voor meer bewegingsvrijheid tijdens het duiken, zit de spiegel niet om de pols, maar juist aan de buitenkant van de hand. Hierdoor heb je meer ruimte om ook achter je te kijken aan de kant waar de spiegel niet zit (in dit geval rechtsachter). Door het dragen van een droogpak met onderpak en de schouderbanden van de BCD, is er mogelijk wat minder bewegingsvrijheid om je arm voorlangs naar de andere kant te strekken. Met de spiegel om de hand kun je dan net wat verder kijken.

Doordat de spiegel bol is, heb je een vrij groot beeld. Wel is alles redelijk klein, waardoor je lastig kunt zien of je buddy naar je kijkt en zijn soms signalen niet helemaal goed te onderscheiden. Wel viel me op dat buddies het ook wel in de gaten hebben wanneer jij de spiegel gebruikt en gaan soms zelfs reageren. Ik raad echter niet aan om de spiegel ook als communicatiemiddel te gaan gebruiken. Draai je om een signaal te geven gewoon even om en kijk elkaar aan.

Je buddy begluren

Onder water je buddy in de gaten houden of het overzicht houden over meerdere mededuikers zou natuurlijk eenvoudig moeten zijn. Elke duiker heeft geleerd dat duiken het veiligst is als je gebruik maakt van het buddysysteem. Dit systeem werkt het beste als je ook daadwerkelijk dicht bij elkaar blijft. Als duikinstructeur kom je echter regelmatig mensen tegen die dit niet helemaal lijken te beseffen. Bij duikers die opgeleid zijn in Nederland valt dit over het algemeen nog wel mee. Die zijn gewend aan wat minder zicht en blijven vaker netjes naast je. Duikers die echter opgeleid zijn op plekken waar ruim zicht is, hebben waarschijnlijk ook in grotere groepen gedoken en zijn gewend achter een gids of instructeur te zwemmen en niet om iemand direct naast zich te houden.

Het ligt dan ook helemaal aan hoe je mededuikers duiken of deze spiegel echt van toegevoegde waarde is. Als iedereen netjes duikt, is er eigenlijk geen noodzaak voor dit soort gadgets (dat geldt wat mij betreft net zo voor een buddylijn). Wel denk ik dat het een goede aanvulling kan zijn op de rest van je uitrusting en geeft de 360Observe een extra mogelijkheid om zaken in de gaten te houden, niet alleen mededuikers, ook je eigen uitrusting. Met een spiegeltje kun je natuurlijk prima bekijken of je ergens belletjes vandaan ziet komen (bijvoorbeeld uit een eerste trap).

Onze tips

Na een paar keer met de 360Observe-spiegel te hebben gedoken, zie ik zeker wel het nut van dit hulpmiddel in. Het is daarbij klein genoeg om gewoon mee te nemen, het zit niet in de weg. De spiegel is handig om een snelle blik naar achteren te werpen of om te controleren of je eigen uitrusting nog goed zit. Dus toevoegen aan je standaarduitrusting: waarom niet?

Onze tips voor het gebruik van deze spiegel:

 • Doe de spiegel om je hand voor een groter bereik, niet om je pols.
 • Gebruik de spiegel voor snelle blikken achter je, maar zorg dat je elkaar nog steeds aankijkt bij het communiceren onder water.
 • Pas op dat je niet afhankelijk wordt van de spiegel, het buddysysteem blijft belangrijk!

360 Observe kopen

Voor meer informatie van de producent van de 360 Observe ga je naar www.360observe.com. Voor zover bij ons bekend, is deze gadget alleen te krijgen bij de webwinkels techduikshop.nl en scubaduikshop.nl of in de winkel van duikcentrum De Beldert.

De video en onderwaterfoto’s zijn gemaakt met een GoPro Hero4 Black met een magenta-duikfilter, gemonteerd op een SP Gadget selfiestick (geschikt voor zout water) – dit artikel bevat gesponsorde links.

Dit artikel is niet geschreven door De Zeekat, maar is afkomstig van de Nederlandse website Duikplaats.net. Klik hier om het volledige bericht te lezen op www.duikplaats.net

Duikexpeditie verkent uniek Noordzeegebied Borkumse Stenen

Stichting Duik De Noordzee Schoon, Stichting De Noordzee en OCEANA zijn uitgevaren om onderzoek te doen bij de Borkumse Stenen; ze verzamelen biologische gegevens en brengen het gebied in kaart. Het gebied is uitzonderlijk door het grind, grote keien en velden van schelpkokerwormen die een natuurlijk Noordzeerif vormen. Het team onderzoekt de verspreiding en conditie van verschillende bodemdieren en wat het effect van menselijk verstoring hierop is. Dit initiatief is onderdeel van een twee maanden durende Noordzee-expeditie die mogelijk is gemaakt door de Nationale Postcode Loterij.

Waarom word het gebied onderzocht?

In mei 2017 hebben overheid, de visserijsector en ngo’s het Noordzeekust visserijakkoord bereikt. Hierin staat dat, ter compensatie van het toestaan van garnalenvisserij in een ander deel van de Noordzee, ongeveer 15% van de Borkumse Stenen (108 km2) gesloten zal worden voor alle bodemberoerende vormen van visserij. De precieze locatie van dit beschermde gebied moet nog bepaald worden. De expeditie levert hiervoor waardevolle input.

Het team maakt zeven duiken op verschillende locaties tot een diepte van bijna dertig meter. Van de locaties die in eerdere jaren bedoken zijn, was bekend dat er concentraties van grote stenen en lanice-velden liggen. Van andere delen van het gebied is nog niet exact in kaart gebracht of ook daar natuurlijke riffen voorkomen. Die gebieden worden nu bezocht en gescand met geavanceerde onderwaterrobots, videocamera’s en bodembemonsteringen. Deze methode wordt ook toegepast in de andere Nederlandse gebieden die de expeditie onderzoekt: de Centrale Oestergronden, Klaverbank, Bruine Bank en het Friese Front.

Een uniek stuk Noordzee

Dit gebied is een van de weinige plekken waar we in de Noordzee natuurlijk hard substraat vinden. Door het harde substraat komen naast de zandige soorten ook soorten voor die een harde ondergrond nodig hebben, zoals dodemansduim, anemonen en sponzen. Dit draagt bij aan de hoge biodiversiteit in het gebied. Daarnaast vinden we op de Borkumse Stenen velden van schelpkokerwormen, die rif-achtige functies hebben en daarmee de natuur verrijken. Dit voedselrijke gebied fungeert als kinderkamer voor jonge vis. Bijzonder is ook dat het gebied is verbonden met zowel de Waddenzee als de Noordzee.

Maar nog geen beschermd gebied?

De Borkumse Stenen is een rijk gebied, waar relatief weinig wordt gevist. Sluiting zal dus een beperkt effect hebben op de vangsten van de visserijsector. Wanneer (een deel van) het gebied gesloten wordt, wordt zeker gesteld dat er ook in de toekomst niet gevist wordt en dat de huidige rijkdom behouden blijft.

Het wordt echter pas echt duidelijk wat het gebied voor ons in petto heeft wanneer een gedeelte volledig wordt afgesloten voor verstorende activiteiten en regelmatig monitoring en onderzoek plaatsvindt. Om aan de beschermingsdoelstellingen van de overheid te voldoen en om de natuur voldoende rust en ruimte te geven in onze Noordzee, is het belangrijk dat voldoende gebieden beschermd worden. De Borkumse Stenen lenen zich hier uitstekend voor: door de lage visserijdruk, de kinderkamerfunctie, de verbondenheid met de Noordzeekustzone én de bijzondere habitats.

Foto: Udo van Dongen

Dit artikel is niet geschreven door De Zeekat, maar is afkomstig van de Nederlandse website Duikplaats.net. Klik hier om het volledige bericht te lezen op www.duikplaats.net

Duikplaats Kerkweg krijgt AED

Vorige week berichtten we over de doneeractie voor een AED (automatische externe defribillator) van cafetaria Even Pause op duikplaats Kerkweg in Den Osse. Deze week hoorden we van Sander Cretier dat de AED er ook daadwerkelijk gaat komen! Ondanks dat nog niet het volledige benodigde bedrag binnen is, heeft de cafetariahouder wel besloten het apparaat en de buitenkast vast te bestellen. Donaties zijn dan ook nog steeds welkom!

Zoll AED Plus & AIVIA buitenkast

Er is gekozen om een Zoll AED Plus te bestellen. Deze AED begeleid de eerste hulpverlener met gesproken instructies door het volledige reanimatieproces. Niet alleen wordt automatisch aangegeven of een stroomstoot nodig is, ook controleert deze AED of gegeven borstcompressies diep genoeg en in het juiste tempo zijn.

De AED zal opgehangen worden aan de buitenkant van de gemeentelijke kleedkamers, goed in het zicht van de 24-uurs camera. Hiervoor is een buitenkast van AIVIA besteld, waarin de AED goed beschermd wordt opgeborgen. Het is de bedoeling dat iedereen de AED moet kunnen gebruiken, ook in de wintermaanden en buiten de openingstijden van Even Pause.

Training & verzekering

Naast de aanschaf van de defibrillator en de buitenkast zijn er nog meer kostenposten. Zo moet er een verzekering worden afgesloten, is er jaarlijks onderhoud en wordt eveneens het personeel van Even Pause getraind in het gebruik van de AED. Het eerste jaar wordt deze training gesponsord door DAN-TRAINING.com.

Kortom, het beschikbaar maken van een dergelijk levensreddend apparaat brengt nogal wat kosten met zich mee. Een donatie is dan ook zeer gewenst. Uiteraard kun je ook in het cafetarie terecht voor een duit in het AED-zakje!

Zelf een AED aanschaffen

Heb je interesse om zelf een AED aan te schaffen? Online kun je verschillendemodellen vinden, die je allemaal begeleiden tijdens de reanimatie en makkelijk in het gebruik zijn. Met een AED in huis of mee onderweg naar de duikplaats, ben je het beste voorbereid op het verlenen van eerste hulp bij hartfalen!

Foto: floheinstein / CC BY-SA 2.0

Dit artikel is niet geschreven door De Zeekat, maar is afkomstig van de Nederlandse website Duikplaats.net. Klik hier om het volledige bericht te lezen op www.duikplaats.net

Pas op voor dieven rond het Veerse Meer

Afgelopen dinsdagnacht was het raak in haven Oostwatering aan het Veerse Meer: dieven stalen de buitenboordmotor van een van de motorboten die op het afgesloten terrein van de haven was gesteld. Behalve de motor werd ook de gashendel en de boordcomputer meegenomen en werd behoorlijk wat schade aangericht.

Meer gedubeerden rond Veere

De afgelopen maand zijn er in de buurt van Veere tien buitenboordmotoren, een trailer en een boot gestolen. De politie doet inmiddels onderzoek. Volgens de havenmeester van Oostwatering gaat het om een groep professionele dieven die bovendien hondsbrutaal zijn. Het is opvallend dat deze voorvallen in de zomerperiode plaatsvinden. Meestal gebeurt dit in de winter, wanneer in de omgeving van havens rustiger is.

Opletten

De diefstal van afgelopen dinsdagnacht betrof de boot van onderwaterfotograaf Yoeri van Es. Het gaat om een Mercury F60 ELPT EFI motor uit 2013 (serienummer OP581711) die ruim 115 kilo weegt. De motor is door het hek een bus in geladen. Getuigen kunnen zich het beste melden bij de politie. Mocht je op bijvoorbeeld Marktplaats een dergelijke motor tegenkomen, laat het dan even weten.

Dit artikel is niet geschreven door De Zeekat, maar is afkomstig van de Nederlandse website Duikplaats.net. Klik hier om het volledige bericht te lezen op www.duikplaats.net

Crab Watchers gezocht!

Weet je nog dat je vroeger met een mossel aan een touwtje krabben ging vangen? Dat was best leuk, intrigerend en een beetje spannend, niet waar? Met het nieuwe Crab Watch project heb je de kans weer op zoek te gaan naar krabben en als burgerwetenschapper mee te doen om data te verzamelen over deze boeiende diersoort.

Crab Watch in Europa

Het project Crab Watch werd op 28 juni gelanceerd en nodigt burgers in heel Europa uit om een belangrijke rol te spelen in het verzamelen van waardevolle data over krabben. Met deze informatie kan wetenschappelijk onderzoek worden naar de veranderende verspreiding van inheemse en niet-inheemse krabbensoorten. Door een netwerk van Crab Watchers op te zetten, wordt verwacht dat de distributie van soorten naar nieuwe locaties in een vroeg stadium wordt herkend. Indien nodig kunnen vervolgens stappen ondernomen worden om effecten op het milieu te managen.

Crab Watch is een initiatief van het door de EU gesubsidieerde project Sea Change, dat als doel heeft om inwoners van Europe meer te leren over de invloed van de oceanen op ons en de invloed van de oceanen op ons: Ocean Literacy. Door mensen een rol als Crab Watcher te geven, de kust te laten bezoeken en te laten interacteren met zeedieren, hoopt Sea Change aan te moedigen dat meer Europeanen positief gaan denken over de oceaan en ambassadeurs voor gezondere zeeën en een gezondere planeet worden.

Invloed van mensen

Hannah Milburn van de Marine Biological Association, coördinator van Crab Watch en Sea Change: "Krabben zijn interessante dieren om aan de waterkant te zoeken. Je vindt ze overal in zout water en op sommige zoetwaterplekken in Europa. In veel landen hebben deze dieren ook een hoge commerciële en soms culturele waarde. Desalniettemin hebben krabben snel last van menselijke activiteiten, zoals de opwarming van oceanen, de introductie van invasieve soorten en overbevissing. Hierdoor is een uitstekende soort om te laten zien hoe onze oceanen veranderen en wat hiervan de gevolgen zijn."

Wordt nu Crab Watcher!

Alles wat je nodig hebt om Crab Watcher te worden kun je vinden op de website van Sea Change: http://seachangeproject.eu/crabwatch. Hier vind je alles van data sheets tot een soortengids. Binnenkort wordt ook de Crab App gelanceerd, zodat het nog makkelijker wordt om je vondsten vast te leggen. Wil je nu al je vondsten vastleggen? Dan kan dat via het speciale online formulier.

Foto's: Alisdair Mckenzie (CC BY 2.0) en Yoeri van Es Photography

Dit artikel is niet geschreven door De Zeekat, maar is afkomstig van de Nederlandse website Duikplaats.net. Klik hier om het volledige bericht te lezen op www.duikplaats.net

 • diving
 • Wreck-Dive
 • zwembadtraining
 • Leer duiken bij De Zeekat
  Iedereen kan leren duiken! Na enkele praktijk en theorielessen ben je klaar om je eerste stappen te zetten in de duikwereld.
 • De wondere wereld van duiken
  Laat je overdonderen door de pracht van het onderwaterleven in een oase van rust.
 • Doe mee aan een zwembadtraining
  Wil je eens meemaken hoe een zwembadtraining er aan toe gaat? Contacteer ons dan voor een afspraak.